Ontslagen vanwege managementterreur en toch een gouden handdruk?

Deze week in de media:  bedrijf ontslaat terroriserende afdelingsmanager, de man stapt naar de rechter en wint, waarna het bedrijf hem vijf ton schadevergoeding  moet betalen.

Je kunt op verschillende manieren naar deze gebeurtenis kijken. Voor de 32 medewerkers van de betreffende afdeling of voor de directeur die hier via de rechtbank een trap na krijgt voelt het ongetwijfeld heel onterecht dat iemand die eerst zo’n schade aanricht in het bedrijf, daarna door de rechter wordt beloond. Ethisch correct en juridisch correct zijn soms twee heel verschillende dingen.

Een buitenstaander zal misschien denken: zou ik ergens kunnen leren hoe ik zo’n terroriserende afdelingsmanager kan worden en hoe ik dat spelletje zó geraffineerd kan spelen dat ik vlak voor mijn pensioen nog even een gouden handdruk krijg vanwege mijn wangedrag?

Maar wat ik persoonlijk de meest interessante invalshoek vind: had deze directeur eerder kunnen weten waar hij aan begon met dat ontslag? Had hij kunnen weten dat hij te maken had met een man die zijn ontslag niet zomaar zou pikken? Die terug zou vechten? Al sinds de Chinese oudheid is één van de basislessen voor oorlogsvoering: ken uw tegenstander. Als die directeur Methode Mastermind had gelezen, had hij zijn tegenstander kunnen kennen. Dan had hij de tien principes van de macht gekend, die deze terroriserende baas overduidelijk toepaste. Dan had hij geweten dat de man handelde volgens Het eerste principe Niemand is je vriend. En het tweede principe Alles is een wedstrijd. Daarmee had hij kunnen voorspellen dat de man onmiddellijk terug zou knokken. Wedstrijden moeten immers gewonnen worden. Zo iemand gebruikt, conform het derde principe, alles wat er in zijn omgeving gebeurt, heel opportunistisch in zijn eigen voordeel. Inclusief het feit dat hij ontslagen werd. Daarmee breng je zo iemand heus niet uit zijn evenwicht. De directeur zou hebben kunnen weten dat de man zijn dossier perfect op orde zou hebben, conform het vierde principe. En dat hij geen moeite zou hebben om de waarheid naar zijn hand te zetten conform het vijfde principe. Als hij al die dingen had geweten, had hij die terroriserende baas misschien niet uitgedaagd tot een krachtmeting. Zeker niet zo vlak voor zijn pensioen. Dan had hij een elegantere en vooral goedkopere oplossing kunnen bedenken.

Dus kort samengevat: wees voorbereid op dergelijke situaties. Ken je tegenstander. En lees Methode Mastermind of volg de podcast, want dan kom je ook de andere vijf principes te weten.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5322269/ontslag-personeelschef-disfunctioneren-half-miljoen

#BangVoorDeBaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *