Weer een boek over management-terreur verschenen

Deze maand is “Ziek van je baas” verschenen, geschreven door Bart Groothuis. Het toont maar weer eens aan dat het onderwerp ‘management-terreur’ leeft! In dit geinige boekje geeft de auteur 34 karakteriseringen van managers waar je goed ziek van kunt zijn, van de zeemeeuw, via de spreadsheetfetisjist tot de dictator. Het is blijkbaar bij Groothuis een favoriet onderwerp, want hij publiceerde ook in 2017 ook al eens een boek over dit onderwerp.
Natuurlijk hebben we Tom Polonium, de hoofdpersoon uit Methode Mastermind, opgezocht in het boek. Hij zou met zijn complexe profiel met gemak in vijf van de genoemde groepen vallen.
Groothuis schrijft in zijn inleiding dat hij 34 archetypes beschrijft van slechte managers. Je kunt erover twisten of dat terecht is. Net als Tom Polonium zullen deze types namelijk allemaal van zichzelf vinden dat ze het juist enorm goed doen. Immers, waarom blijven ze hun irritante gedrag anders volhouden? Het zou boeiend zijn om al deze 34 personen eens op te zoeken en ze te ondervragen over waarom ze doen wat ze doen. En waarom ze ervan overtuigd zijn dat hun gedrag effectief is. Neem de zeemeeuw uit hoofdstuk 1 van Groothuis: hij komt krijsend binnen, schijt alles onder, maakt een grote rotzooi en verdwijnt weer. Maar waarom krijst hij? Waarom schudt hij de boel zo op? Zou hij denken dat zijn mensen zitten te suffen en dat ze zich alleen bewust worden van de prioriteiten als hij eens flink tegen ze krijst? Het zou toch interessant zijn om hem dat eens te vragen. Dus bij deze een oproep: wie herkent zich in de typeringen en meldt zich?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *